Portrettekenen en -schilderen

Vrijdagochtend 10:00 - 12:30  docent Peter van Leusden

Opzet van de les: De les start altijd met een kopje koffie. De cursisten schuiven de tafels in een kring rond het model en zoeken een goede plek. (Hoe vroeger je komt, hoe groter de keuze). Ondertussen probeert Peter de spotjes zo te richten dat iedereen het model goed kan zien. Hij geeft geen nadrukkelijke richtlijnen maar loopt rond om te kijken of er problemen zijn. Wil je zijn hulp dan kun je die altijd tussentijds inroepen. Aandachtspunten zijn vooral licht en schaduw, verhoudingen (is de neus niet te groot?), alles uitgaande van wat je ziet, en daarbij is het soms belangrijk dat je vergeet wat je weet. Omdat we in een kring zitten heeft elk van ons een heel ander beeld van het model, dat leidt tot verrassende portretten.
Bespreking: Aan het einde van de les wordt elk werk gezamenlijk kort bekeken en besproken. Op deze manier leren we veel van elkaar, iedereen heeft een eigen aanpak!
Niveau: Iedereen is welkom, ook iemand die nog nooit getekend heeft. Maar er zijn ook enkele zeer gevorderden in de cursus, dat is heel leerzaam.
Technieken en materialen: Alle technieken en materialen - behalve olieverf - zijn toegestaan. De meeste cursisten werken het prettigst met een gewoon potlood.