Tekenen en schilderen

Algemeen 

  • Instromen kan ongeacht uw niveau.
  • De lessen zijn zowel individueel als klassikaal, afhankelijk van de behoefte van de cursist/groep.
  • Voor specifieke teken- en schilderlessen, zie:  dinsdagochtend Aquarelleren en vrijdagvond Modeltekenen.
  • Van alle reguliere teken- en schilderlessen vindt u hieronder een korte beschrijving.
  • De keuze van materialen is in het algemeen vrij, alle docenten kunnen u leren wat u er zoals mee kunt. Teken- en schilder benodigdheden dient u zelf mee te brengen, zie de lijst AP Materiaal om te beginnen. Het beste kunt u met uw docent overleggen wat aan te schaffen, die kan u adviseren op basis van wat u wilt gaan doen.
  • Informatie over de kosten, lidmaatschap en aanmelden leest u onder >> Lidmaatschap
  • Heeft u daarna nog vragen? Stel ze ons gerust via het >> Contactformulier

Maandagmiddag 13.30 – 16.00 docent Jacqueline Stubenitsky

Opzet van de les: De cursisten nemen hun plek in aan de tafels of achter ezels al naar gelang zij gewend zijn. Ze gaan aan het werk en de docente loopt rond en geeft systematisch aanwijzingen. Bij de lessen staat voorop, dat iedereen zich persoonlijk kan ontwikkelen. In eigen tempo en belevingswereld. Docente geeft opdrachten individueel/klassikaal als de cursist/groep daar behoefte aan heeft. Ook werkt zij graag met de cursisten naar exposities toe in het klaslokaal of de jaarlijkse ledenexposities in bibliotheek Rijswijk of Museum Rijswijk.
Bespreking: Tijdens de gezamenlijke koffiepauze en of aan het eind van de les bespreekt de docente het werk. Hiermee wordt inspiratie en teken/schilderkundige oplossingen aan elkaar doorgegeven.
Niveau: Docente begeleidt op niveau beginner of gevorderd en met thema’s die de cursist na aan het hart liggen.
Technieken: acrylverf, aquarelverf, alle soorten potloden en krijt, pastel, collage en gemengde technieken, olieverf op water basis.

 

Maandagavond 19.30 – 22.00 docent Erni Kwast

Opzet van de les: De cursisten werken aan tafels of schildersezels, al naar gelang zij gewend zijn of willen. Tijdens het werken loopt de docente rond en geeft gerichte en op de persoon afgestemde aanwijzingen. De onderwerpen zijn vrij. Het is ook mogelijk om te werken aan een gezamenlijke opdracht die door de docente wordt aangereikt.
Bespreking: Tijdens de gezamenlijke koffiepauze bespreekt de docente het werk “in opbouw”.
Niveau: De meeste deelnemers zijn gevorderd, maar er zijn ook altijd beginners bij.
Technieken: Het merendeel van de cursisten werkt met acryl, enkelen met aquarel en / of olieverf.

Dinsdagavond 19:45 - 22:15-docent Bob Lens

Opzet van de les: In deze cursus ligt extra accent op de verschillende tekentechnieken en materialen, bedoeld voor zowel degenen die willen beginnen met tekenen en schilderen als die zich verder willen bekwamen. De bedoeling is daarin je eigen handschrift te gaan ontwikkelen en door ontwikkelen. Hierbij komen allerlei onderwerpen aan de orde zoals: landschap, mens, dier, portret, stilleven, werkelijkheid en fantasie. Er wordt veel aandacht gegeven aan compositie, vorm en perspectief, licht en schaduw, werken in zwart/wit en kleurgebruik.
De lessen worden gegeven door Bob Lens. Hij is een nationaal en internationaal bekend kunstenaar die in zijn lessen ook veel aandacht geeft aan kunstbeschouwing en aan de tentoonstellingen die op dat moment te zien zijn.
Bespreking: Het individuele werk bespreekt de docent tijdens de les met iedere deelnemer persoonlijk, om zo een goed beeld te krijgen hoe en waarmee hij de cursist het beste kan ondersteunen bij het ontwikkelen van vaardigheden met het aanwezige talent voor een eigen handschrift en visie. Dit leidt regelmatig tot een “klassikale" uitleg tussendoor over techniek en onderwerpen die bij het maken van beeldende kunst,voorkomen.Altijd worden aan het einde van de avond alle werkstukken af of nog niet af, met de schetsen of ander studiemateriaal, op een rij gezet en besproken door de docent en door de cursisten onderling.
Niveau: Beginners en degenen die zich verder willen bekwamen.
Technieken en materialen: Verschillende technieken. Materialen, aan te schaffen wanneer zij in de les worden behandeld.

Woensdagochtend 10:00 – 12:30 docent Erni Kwast

Opzet van de les: De les start meestal met een korte inleiding door de docente over een bepaalde schilder of stroming. Daarna gaat iedereen aan het werk. De docente loopt rond en geeft gerichte aanwijzingen waar nodig. Er is geen koffiepauze, de cursisten nemen koffie gedurende de les als zij daar behoefte aan hebben en als korte noodzakelijke break om het werk even op afstand te bekijken.
De keuze van onderwerpen is vrij. Het is ook mogelijk om te werken aan een gezamenlijke opdracht die door de docente wordt aangereikt.
Bespreking: Eens per maand wordt al het gemaakte werk besproken in de groep.
Niveau: De meeste deelnemers zijn gevorderd, maar er zijn ook altijd beginners bij.
Technieken: Het merendeel van de cursisten werkt met acryl of olieverf. Enkelen werken met aquarel, gouache en houtskool.

Woensdagmiddag 13:00 – 15:30, 1x per 14 dagen,- docent Andrzej Wawrzyniak 

Opzet van de les: Cursisten werken met materialen naar keuze. Ook de keuze van het onderwerp is vrij. Af en toe stelt de docent een onderwerp voor, deelname hieraan is niet verplicht. De docent geeft individueel aanwijzingen. Er is geen aparte koffiepauze en er zijn geen gezamenlijke werkbesprekingen. De les benadert nog het meest de sfeer van een open atelier.

Woensdagavond 19:45 – 22:15  docent Ilona Senghore

Opzet van de les: Voor elke maand wordt ruim vooraf een thema bedacht door de docent, afgestemd op de interesse van de cursisten. Ilona doet de techniek echt voor aan het begin van de les. Je maakt zelf vrij een schilderij, zoals bijvoorbeeld Lente, Japan, Carnaval, of uiteraard je eigen idee. Je kunt werken achter een schildersezel of aan tafel. Alles verloopt ontspannen en tussendoor is er tijd voor een koffie/thee moment en worden de tips en tops besproken.
Bespreking: Tijdens of aan het eind van de les wordt de opbouw van het schilderij besproken. De laatste les van de maand worden de werken soms besproken.
Niveau: van beginners tot gevorderden. Vooral in de ontspannen sfeer jezelf ontplooien. En je eigen tempo bepalen. Respect voor ieders kunnen.
Technieken: De keuze verf is vrij. Er wordt geleerd wat er zoal mee mogelijk is.

Donderdagavond 20:00 – 22:30 uur docent Casper Verborg

Opzet van de les: De cursisten nemen meestal ‘hun vaste plaats’ in en gaan aan het werk, de docent loopt rond en geeft aanwijzingen. Wie even wat goede raad nodig heeft vraagt daarom en krijgt die. Af en toe kan er extra aandacht worden besteed aan een onderwerp waar iedereen iets van opsteekt, bijv. de kleuren voor de gezichten bij het portretschilderen of wat extra info over perspectief en verdwijnpunten op de horizon, de techniek van aquarel. De cursisten dragen ook ideeën aan voor wat ze als groepswerk willen maken en aan de wand in het atelier tentoonstellen.
Technieken: Het merendeel van de cursisten werkt met acryl, enkelen met olieverf, potlood en aquarel.
Bespreking: Kan altijd plaatsvinden en gebeurt in overleg met de cursisten, bijvoorbeeld kort voor het einde van de les of tijdens de gezamenlijke koffiepauze. Zowel de docente als de cursisten spreken hun gedachten erover uit. Voor de laatste les van het seizoen neemt iedereen een schilderij mee dat dan zeer uitgebreid door de docente wordt besproken. Koffie zetten etc. wordt heel soepel door de cursisten geregeld.
Niveau: De meesten zijn gevorderd maar er zijn ook beginners bij.

Vrijdagochtend 10:00 – 12:30  

Opzet van de les: Een nieuwe cursus tekenen en schilderen start bij minimaal 10 aanmeldingen.

Vrijdagmiddag 13:30 – 16:00  docent Andrzej Wawrzyniak

Opzet van de les: De cursisten schilderen of tekenen meerdere lessen aan een gemeenschappelijk onderwerp dat is afgesproken in een van de lessen. Doel is een definitief exposeerbaar werk te maken. Sommige lessen beginnen met een korte introductie van de docent: over mogelijke benaderingen van het onderwerp, een schildertechniek of een schilder. Daarna gaat iedereen op zijn eigen manier aan het werk. Halverwege zet een cursist een kopje thee voor iedereen. De docent loopt rond en geeft commentaar op het werk of geeft antwoord op vragen van de cursist.
De meeste cursisten maken figuratief werk vanaf een voorbeeld, schets of foto, dat aansluit op het onderwerp. Een landschap, zee, stadsgezicht of tafereel uit het dagelijks leven. Enkelen schilderen uit het hoofd zonder voorbeeld. De schilderstijl varieert van klassiek, impressionistisch, expressionistisch, abstraherend tot fijn-realistisch.
Bespreking: Aan het eind van de les vindt meestal een gemeenschappelijke bespreking plaats.
Niveau: De groep bestaat deels uit een oude vaste kern, zij zijn gevorderd. Anderzijds stoppen enkelen en nieuwe leden komen in de groep. Het niveau van de nieuwkomers verschilt van beginner tot gevorderd. Iedereen moet een keer beginnen en dus is iedereen altijd welkom.
Technieken: Het merendeel van de cursisten werkt met acryl op middelgroot formaat, enkelen hanteren ook het kleurpotlood of pastel.

Zaterdagochtend 10:00 – 12:30   docent Cindy 'Hart  

Opzet van de les: De cursisten nemen hun plek in aan de tafels of achter ezels al naar gelang zij gewend zijn. Ze gaan aan het werk en de docente loopt rond en geeft systematisch aanwijzingen. Bij de lessen staat voorop, dat iedereen zich persoonlijk kan ontwikkelen. In eigen tempo en belevingswereld. De cursisten kunnen alle onderwerpen uitkiezen om mee te werken. Portret, landschap, abstract etc. Zij kunnen gebruik maken van alle teken-/schildermaterialen en gemengde technieken. Er kan ook met opdrachten gewerkt worden, of met foto's uit tijdschriften/kunstboeken; dit ook om eigen inzicht en creativiteit te ontwikkelen.
Bespreking: Tijdens de gezamenlijke koffiepauze en of aan het eind van de les bespreekt de docente het werk. Hiermee wordt inspiratie en teken/schilderkundige oplossingen aan elkaar doorgegeven.
Niveau: Docente begeleidt op niveau beginner of gevorderd en met thema’s die de cursist na aan het hart liggen.
Technieken en materialen: Acrylverf, aquarelverf, olieverf, alle soorten potloden en krijt, pastel, collage en gemengde technieken.

Bekijk foto's van werk diverse groepen tekenen en schilderen