Boetseren en portret tekenen/schilderen

Woensdagmiddag 13:00 – 15:30  docent Andrzej Wawrzyniak

Opzet van de les: In deze cursus leert u spelenderwijs boetseren. U maakt kennis met diverse kleisoorten en hun eigenschappen. Onder deskundige begeleiding van Andrzej Wawrzyniak leert u hoe het materiaal onder uw handen kan groeien tot een vorm. De onderwerpen die aan de orde komen zijn: portret en figuur, een voorwerp naar eigen fantasie of idee en een aantal onderwerpen uit de kunstgeschiedenis. Verhoudingen en een gevoel voor de menselijke anatomie worden ook geleerd. U leert snel en handig om de goede vorm en proportie onder de knie te krijgen. Ook eigen ideeën zijn welkom en worden serieus genomen. Bakken en patineren behoort ook tot de afwerking van de kunstvoorwerpen die u zelf gaat maken. Aan het eind van de cursus kunt u uw beeld in een ledententoonstelling in Rijswijk exposeren.

Met ingang van september 2020 wordt deze les gecombineerd met portrettekenen en -schilderen. Het
wordt dus een gemengde les, twee- en driedimensionaal werken.

Twee maal in het seizoen komt een model voor portret boetseren,  tekenen of schilderen, de
overige middagen wordt gewerkt aan de hand van foto’s. De boetseerders kunnen meedoen met portret boetseren.

Wilt u liever vrij (blijven) boetseren? Ook dat kan!

Bespreking: Tijdens de les bespreekt de docente individueel het werk 'in aanbouw'
Niveau: Beginners en gevorderden
Technieken en materialen voor boetseren: Boetseerklei, zelf meenemen of kopen bij de docent. Boetseergereedschappen, een kleine draaischijf of -plateau , plantenspuit en kleisnijder kan je de eerste lessen lenen van de docent. Katoenen doeken en plasticzakken zelf meenemen om je boetseerwerk goed om te bergen, zodat je de volgende keer verder kunt gaan.

Technieken en materialen voor portrettekenen - schilderen: alle technieken, behalve olieverf. De meeste cursisten werken het prettigst met een gewoon potlood.