Groepswerk 2020-2023

Klik op de foto voor vergroting

Dinsdagochtend: Aquarelleren

Oktober 2023

Docent: Janice Boekholt

Dit is een kleine greep uit het werk dat we het afgelopen jaar maakten tijdens de dinsdagochtendles. Het medium aquarel is een blijvend verrassende techniek.De onderwerpen zelf doen er eigenlijk niet zo veel toe. Het gaat meer om het onverwachte resultaat dat deze beweeglijke techniek met zich meebrengt. De spanning bereiken in tonen waarbij de donkere kleuren toch hun transparantie niet verliezen.

 

Maandagmiddag: tekenen en schilderen

September 2023

Docent: Jac Stubenitsky

Iedereen kreeg een blauw vel (met als verbinding een door mij geschilderde ‘slinger’) schilderde daarop z’n eigen ‘ding’. Toen alles af was, werden de werken aan elkaar gelegd en schilderde men bij de buurman/vrouw een beetje verder.

Van links naar rechts, van boven naar onder;
Piet - Henne / Loes - Olga/ Huib - Bea / Ankie - Anne

 

 

Woensdagmorgen: tekenen en schilderen

April 2023

Thema: close- up
Docent: Erni Kwast

Inzoomen maar toch herkenbaar....door een detail van je onderwerp te vergroten ontdek je veel meer...iets wat je eerder niet zag. Ieder werkte op haar/zijn eigen manier: techniek en onderwerp naar eigen keuze, natuurlijk!
Zo ontstonden er werkjes op papier in verschillende technieken: potlood, stift, aquarel, soft-pastel, acrylverf en olieverf (waterbasis).
Bijna iedereen van de groep heeft deelgenomen, door omstandigheden is dat niet gelukt. Volgende keer beter...
Om een rustig beeld te creëren was het formaat vastgesteld rondom A4 en "liggend".

Annemiek-acryl, Tineke-acryl, Tilly-aquarel, Margot-olieverf
Lenie-acryl, Riet-acryl, Karin-kleurpotlood, Noor-acryl
Myriam-acryl, Helga-potlood, Willy-soft pastel, Gerda-stift

Dinsdagmiddag en donderdagochtend

Maart 2023

Het thema is peulen en zaden.
Het werk is door meerdere mensen van de dinsdagmiddag en donderdagochtendgroepen gemaakt.

Zondagmiddagschildercafé

Maart 2023

Vandaag tekenden en schilderden we zondagmiddag tropische en subtropische vruchten.

Maandagavond schildergroep

Februari 2023

Samen een groot schilderij maken, dat was het plan.
Het onderwerp moest voor iedereen aantrekkelijk zijn want de voorstelling werd verdeeld in 'legpuzzel' stukken. Uiteindelijk heeft de docent, Erni Kwast, een afbeelding gevonden in het tijdschrift Residence waarbij licht en donker, kleur en compositie belangrijk waren. Met dit eigentijds beeld, de foto als uitgangspunt, kon ieder op zijn/haar eigen schilderstijl stoeien met kleurmengingen, penseelstreek en paletmes.
Werkwijze
Acrylverfpapier 300gr., formaat 30*40 cm, alles is geschilderd met acrylverf.

Schilders
Els, Lucia, Frans, Jan, Monique, Greet, Ellen S-B, Hetty, Elvira, Linda, Femke, Ellen V. en Ingrid

Zondagmiddagschildercafé

Januari 2023

Evelien, een vriendin van Lies, zat model. Het leverde een reeks studies met houtskool of verf op.
We hadden er veel lol in, mede omdat het een prima model was.

Volgende keer is het zondagmiddagschildercafé is op zondag 5 februari.

December stilleven

December 2022

De cursisten van de donderdagavondgroep van Casper Verborg met de opdracht december stilleven.
Met op de voorgrond de Kerststal van de keramiekgroep van Noëlle Lamers.

Gemaakt door (van linksboven naar rechtsonder)
Nel Thiessens
Renate Meier
Ruud van Honk
Yvonne van Rongen
Anja Luijten
Kees van Vliet
Sara Hedlin
Marian Valenti

Clair obscure

November 2022

De cursisten van de zaterdagochtendgroep van Cindy 't Hart met de opdracht Clair obscure 30*30 cm, onderwerp en techniek is vrij zolang er een sterk contrast is. Clair-obscur is een techniek uit de schilderkunst, film en fotografie waarbij de licht-donkercontrasten sterker worden uitgebeeld dan ze in werkelijkheid vaak zijn.

Gemaakt door v.l.n.r.:
Ankie
Marloes
Frans
Rob
Laura
Joanna
Monica
Frans
Zahara
Joke
Marian
Monique

Amsterdamse huisjes

Oktober 2022

De cursisten van de dinsdagochtend- en donderdagmiddaggroep van Noëlle Lamers hebben een collage gemaakt van Amsterdamse huisjes naar een idee van Marianne van der Linden en Noëlle Lamers.

Gemaakt door:
Marianne v/d Linden
Mart Bulk
Frans Houde
Margreet Jansen
Riet Michels
Mia Klünen-De Leeuw
Leni Neeren-van der Lem
Barbara Smeenk
Gabrielle van der Lem
Sonja Smits

Stillevens in Aquarel

September 2022

De cursisten van de dinsdagochtendgroep van Janice Boekholt hebben een collage gemaakt van het werk dat ze in de loop van het jaar hebben gemaakt.
Het materiaalgebruik is aquarel en het formaat is vrij. Over het algemeen zijn het stillevens om op deze manier duidelijke toonwaarden te onderscheiden. Het medium aquarel leidt tot experimenteren met water en pigment. Het letten op de vorm is de basis die houvast biedt aan de compositie.

De Bloementuin

September 2021

De keramiek cursisten van de dinsdagmiddag en de donderdagochtend van Noëlle Lamers vonden het tijd, na de sombere tijden vanwege corona, voor een vrolijke noot!

Door de inzet van de groepen zijn er wel 100 bloemen gemaakt zodat er een weelderige tuin kon ontstaan. Daarnaast hebben enkelen ook nog voor kikkers, vlinders en vogels gezorgd om de tuin compleet te maken.

Wandexpositie donderdagavondgroep

Juni 2021

De cursisten van de donderdagavondgroep van Casper Verborg hebben voor de wandexpositie een zelfportret/selfie gemaakt. De techniek en het materiaalgebruik was vrij, zodat iedereen kon doen waar hij/zij zich prettig bij voelde. Enkel het formaat stond vast: 30 x 40 cm. Voor sommigen was het de eerste keer dat ze een (zelf)portret hebben gemaakt.
De groep is met deze schilderijen begonnen in december vorig jaar en ze uiteindelijk voltooid tijdens de online lessen in het voorjaar.

 


 

Online-expositie zaterdagochtendgroep

Online-Atelier mei 2021

Dit jaar heeft docent Cindy 't Hart de focus vooral gelegd op kleur, de kleurcontrasten, diepe kleuren, koel en warm.  Aan het begin van het cursusjaar kreeg ieder hand-outs over de theorie en werd de praktijk behandeld. Door kleine opdrachten gedurende het hele cursusjaar maakten cursisten zich dit eigen. De onderwerpen waren vrij. De afgelopen maanden waren cursisten online goed bezig en lag de nadruk dus op kleurenleer. Dat is dan ook te zien in deze verzameling groepswerken.

 


 

Wandexpositie maandagavondgroep

Atelier maart 2020

Docent Erni Kwast stelde voor de jaarlijkse groepsopdracht de volgende formulering op:  "De zwart/grijze stang is de verbindende lijn: zoek een onderwerp (vrij) dat aan een haakje, lint of touwtje kan hangen met een lichtgele achtergrond: ieder op zijn/haar eigen wijze, ondergrond of techniek. Formaat: 30 x 40 cm."


 

Wandexpositie woensdagochtendgroep

Atelier maart 2020

Jaarlijkse is er een groepsopdracht voor de wandexpositie in het atelier waar iedereen aan mee doet, daarom is dat voor de hele groep speciaal. Dit keer was de opdracht van docent Erni Kwast: "Op het vooraf geprepareerde witte paneeltje schilder je een wolk of wolken en maak ook gebruik van de verschillende kleuren groen, op welke manier of onderwerp dan ook...  Ieder gebruikt zijn/haar eigen techniek."

Ook heeft deze groep een aantal keren per seizoen zgn. thema-ochtenden, waarin zij aan de slag gaan met een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld: wolken schilderen met verschillende ondergrond en allerlei groenen-mengen waarbij viridiaan of pathalogroen ook wordt gebruikt. In de groep is het vrij hieraan mee te doen en voor een groot deel wordt daar gebruik van gemaakt.


 

Wandexpositie-maandagmiddaggroep

Atelier februari 2020
“Wat is jouw favoriete bekende schilder & schilderij?” die vraag stelde docent Mariska Mallee aan haar groep voor een verzameling van schilderijtjes op een doekje, canvasbord of heel stevig karton/papier, formaat 30 bij 30 cm.
Doel: Nieuwe compositie maken op vierkant en onderzoek naar compositie, schildertechnieken, “handschrift” en kleurgebruik van de door jou uitgekozen schilder.

Wandexpositie donderdagavondgroep

Atelier februari 2020.
Groepswerk in deze groep van docent Pat Houkes is altijd een idee uit overleg in de groep. Voor dit groepswerk kreeg iedereen via loting een maand van het jaar en maakte daar een schilderij 30x30 cm van.

Keramiekgroepen marmeren hun werk

Atelier 30 januari 2020. De keramiekgroep van dinsdag en donderdag van docent Noëlle Lamers marmerden hun werk. Van dat proces zijn door de donderdaggroep foto’s gemaakt. Een impressie.

In een bak spuiten zij een dikke laag scheerschuim en druppelen daarin glazuur in verschillende kleuren. In het glazuur worden allerlei figuren getrokken tot de glazuur zich tot een mooi marmer motief heeft gevormd. De voorgebakken voorwerpen, zoals schaaltjes, vaasjes enz., worden vervolgens door het scheerschuim gerold. De glazuur hecht zich aan het voorgebakken voorwerp en het scheerschuim wordt er afgespoeld. Dan kan het de oven in om gebakken te worden.
Als laatste gaat er nog een glanzende transparant laagje over waardoor de kleuren helderder worden en wordt het werk voor de laatste keer gebakken.