Groepswerk 2020-2021

Klik op de foto voor vergroting

De Bloementuin

September 2021

De keramiek cursisten van de dinsdagmiddag en de donderdagochtend van Noëlle Lamers vonden het tijd, na de sombere tijden vanwege corona, voor een vrolijke noot!

Door de inzet van de groepen zijn er wel 100 bloemen gemaakt zodat er een weelderige tuin kon ontstaan. Daarnaast hebben enkelen ook nog voor kikkers, vlinders en vogels gezorgd om de tuin compleet te maken.

Wandexpositie donderdagavondgroep

Juni 2021

De cursisten van de donderdagavondgroep van Casper Verborg hebben voor de wandexpositie een zelfportret/selfie gemaakt. De techniek en het materiaalgebruik was vrij, zodat iedereen kon doen waar hij/zij zich prettig bij voelde. Enkel het formaat stond vast: 30 x 40 cm. Voor sommigen was het de eerste keer dat ze een (zelf)portret hebben gemaakt.
De groep is met deze schilderijen begonnen in december vorig jaar en ze uiteindelijk voltooid tijdens de online lessen in het voorjaar.

 


 

Online-expositie zaterdagochtendgroep

Online-Atelier mei 2021

Dit jaar heeft docent Cindy 't Hart de focus vooral gelegd op kleur, de kleurcontrasten, diepe kleuren, koel en warm.  Aan het begin van het cursusjaar kreeg ieder hand-outs over de theorie en werd de praktijk behandeld. Door kleine opdrachten gedurende het hele cursusjaar maakten cursisten zich dit eigen. De onderwerpen waren vrij. De afgelopen maanden waren cursisten online goed bezig en lag de nadruk dus op kleurenleer. Dat is dan ook te zien in deze verzameling groepswerken.

 


 

Wandexpositie maandagavondgroep

Atelier maart 2020

Docent Erni Kwast stelde voor de jaarlijkse groepsopdracht de volgende formulering op:  "De zwart/grijze stang is de verbindende lijn: zoek een onderwerp (vrij) dat aan een haakje, lint of touwtje kan hangen met een lichtgele achtergrond: ieder op zijn/haar eigen wijze, ondergrond of techniek. Formaat: 30 x 40 cm."


 

Wandexpositie woensdagochtendgroep

Atelier maart 2020

Jaarlijkse is er een groepsopdracht voor de wandexpositie in het atelier waar iedereen aan mee doet, daarom is dat voor de hele groep speciaal. Dit keer was de opdracht van docent Erni Kwast: "Op het vooraf geprepareerde witte paneeltje schilder je een wolk of wolken en maak ook gebruik van de verschillende kleuren groen, op welke manier of onderwerp dan ook...  Ieder gebruikt zijn/haar eigen techniek."

Ook heeft deze groep een aantal keren per seizoen zgn. thema-ochtenden, waarin zij aan de slag gaan met een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld: wolken schilderen met verschillende ondergrond en allerlei groenen-mengen waarbij viridiaan of pathalogroen ook wordt gebruikt. In de groep is het vrij hieraan mee te doen en voor een groot deel wordt daar gebruik van gemaakt.


 

Wandexpositie-maandagmiddaggroep

Atelier februari 2020
“Wat is jouw favoriete bekende schilder & schilderij?” die vraag stelde docent Mariska Mallee aan haar groep voor een verzameling van schilderijtjes op een doekje, canvasbord of heel stevig karton/papier, formaat 30 bij 30 cm.
Doel: Nieuwe compositie maken op vierkant en onderzoek naar compositie, schildertechnieken, “handschrift” en kleurgebruik van de door jou uitgekozen schilder.

Wandexpositie donderdagavondgroep

Atelier februari 2020.
Groepswerk in deze groep van docent Pat Houkes is altijd een idee uit overleg in de groep. Voor dit groepswerk kreeg iedereen via loting een maand van het jaar en maakte daar een schilderij 30x30 cm van.

Keramiekgroepen marmeren hun werk

Atelier 30 januari 2020. De keramiekgroep van dinsdag en donderdag van docent Noëlle Lamers marmerden hun werk. Van dat proces zijn door de donderdaggroep foto’s gemaakt. Een impressie.

In een bak spuiten zij een dikke laag scheerschuim en druppelen daarin glazuur in verschillende kleuren. In het glazuur worden allerlei figuren getrokken tot de glazuur zich tot een mooi marmer motief heeft gevormd. De voorgebakken voorwerpen, zoals schaaltjes, vaasjes enz., worden vervolgens door het scheerschuim gerold. De glazuur hecht zich aan het voorgebakken voorwerp en het scheerschuim wordt er afgespoeld. Dan kan het de oven in om gebakken te worden.
Als laatste gaat er nog een glanzende transparant laagje over waardoor de kleuren helderder worden en wordt het werk voor de laatste keer gebakken.