Interview schoonmaakploeg

Amateurspalet is een vereniging waarvan de leden al 72 jaar hun activiteiten zelf organiseren en uitvoeren.

We maken kennis met Frans, Joke, Monique en Mart. Ook Riet maakt deel uit van deze groep maar was deze maandag verhinderd. Deze groep zorgt elke maandagmorgen dat het atelier weer schoon is. Zij doen dat al respectievelijk 30, 25 jaar tot 10 en 5 jaar . Indrukwekkend, goed om eens nader kennis te maken en hen uit te horen

Wat trok je aandacht bij Amateurspalet?
Voor Frans en Mart stond boetseren met klei voorop. Beide heren onbekend met de kunstenaarswereld maar wel iets willen maken. Frans vertelt dat zijn belangstelling eerder bij voetbal lag. De expertise van Mart lag in de aanpak van brand en waterschade. Frans wilde graag boetseren, had van Amateurspalet gehoord, kwam en zag tot zijn verbazing dat de mensen aan het schilderen waren Was dat ook beeldend vormen? Veel geleerd in de afgelopen jaren dus. Waarom klei ? Klei is het leukst en neemt de minste ruimte in zegt Mart. Tja je maakt veel hè, niemand wil je werk meer hebben dus klein maar fijn helpt grapt hij. Bij Joke en Monique ging het om tekenen en schilderen. Joke is al heel lang lid heeft zo,n beetje alle lessen gevolgd, de algemene tekentechnieken, modeltekenen , olieverf en portret tekenen Dit jaar een winnend schilderij gemaakt. Ze volgt geen lessen meer maar is actief in de schoonmaak ploeg en tentoonstellingscommissie. Monique herinnerde zich Ben Stolk die was voor haar een inspirator. Zelf onzeker maar hij zag alles positief. Ze leerde genieten van kunst.

Hoe kwam je terecht in deze ploeg?
De respons is eensgezind : we zijn gevraagd. We doen het al jaren . Buiten het feit dat we een schoon atelier belangrijk vinden hebben we het ook gezellig met elkaar. We missen Riet, zij kan vanwege haar gezondheid niet altijd meer meewerken, blij als ze wel gezellig aanschuift op de maandag morgen.

Wat boeit jullie wat is waard om te behouden en wat om te veranderen?
Het is gewoon een lekker begin van de week, we dollen samen wat af en zijn achteraf trots op het resultaat. We zijn vertrouwd met onze aanpak, in wezen zijn we 1.5 uur per week bezig. Maar daarnaast zorgt Matt dat de vloer 1x per jaar in de was wordt gezet en zorgt Joke ook voor de was en boodschappen.

wat zouden jullie willen veranderen?
Graag iemand erbij en dat is iets wat we al langer willen. We zijn nu wat kwetsbaar, gaan natuurlijk ook op vakantie en dan doet niemand van ons moeilijk. We merken wel dat de tijden veranderen, mensen werken, hebben minder tijd om ook iets vrijwilligs op te pakken. Vroeger waren er meer activiteiten, waren de groepen groter, dronken we thee of koffie in het halletje. Meer chaos ook en meer werk voor de ploeg. Dus prima dat het nu wat minder is besluiten ze al glimlachend. Nu we de ruimte krijgen om ons hart te luchten brengen we eens wat on hebbelijkheden van sommige leden voor het voetlicht.

Er zijn amateurschilders die lijken hun kwasten uit te slaan over de vloer. Er zijn amateurschilders die na afloop hun ezel niet omlaag zetten , weer een lamp kapot. Er zijn amateurschilders die nooit hun tafel schoon achterlaten of werk opruimen. Er zijn amateurschilders die ……. Ach wellicht is het een idee dat uit elke les groep iemand een periode aansluit. Gewoon de taken verdelen.