Thematentoonstelling 'Carnaval' in de Bibliotheek Rijswijk 2018

Op zaterdag 1 december liep de zaal van de bibliotheek om 14:00 uur vol met belangstellende voor de opening van de ledententoonstelling met als thema Carnaval. De eregasten Prinses Lacta, Page Iris, Hofnar Demy en Raadslid Remco in vol ornaat stonden spontaan hun zitplaatsen af om meer mensen binnen te kunnen laten.

Op deze tentoonstelling ‘Carnaval’ exposeren zo’n 37 volwassen schilders en tekenaars en ook 7 kinderen. Het werk van jong en oud is divers en kostelijk om te zien. Dit jaar zijn de schilderijen duidelijk veel kleurige en vrolijker dan vorig jaar toen het thema was ‘Verval’.

Bestuurslid Maria Peltenburg, die de voorzitter Annemiek verving, verwelkomde iedereen.

Peter Smets, secretaris van Amateurspalet, ging in gesprek met de eregasten, wat een aardig beeld gaf van de carnavalsvereniging; net als Amateurspalet ook een bestuur met voorzitter, secretaris en penningmeester. Het verschil zit hem in de Raad van Elf naast het bestuur, een raad die de activiteiten organiseert en begeleidt. De carnavalsvereniging is in hoofdzaak actief met feesten, maar ook organiseren ze regelmatig andere dingen, zoals een vrolijke ouderenmiddag en een jaarlijks carnavalsfeest voor gehandicapten. Zo vertelden ze o.a. ook dat ze de Duinenmarkt 5 km in polonaise hebben gelopen om geld op te halen voor het Vergeten Kind.

Naast de bekende carnavalsrituelen hebben ze een eigen ritueel, nl. aan het einde van de carnavalsoptocht in het voorjaar worden de Prins(es) met Page in een kooi boven het water van de Vliet getakeld, waarna ze langzaam worden gedoopt.

Tot slot verrichtten Peter Smet samen met Prinses Lacta de officiële openingshandeling: de onthulling van het winnende schilderij van Gerda Verduin. En bracht Peter een proost uit op de tentoonstelling.

Nar Demy, nam als laatste de microfoon. Hij miste bij de proost, de bekende tune van het dweilorkest en de handbeweging naar het linker oor. Nadat hij het ritueel had voorgedaan deed iedereen hem na, Alaaf, alaaf, alaaf.

Na deze gezellige opening is de tentoonstelling in de bibliotheek aan de Vliet de hele maand december te zien tijdens de openingstijden van de bibliotheek. De toegang is gratis.

Werken van kinderen

Werken van volwassenen