Tentoonstelling 'Vakantie' in de Bibliotheek 2019

<Foto's Wil Kouwer.>

De foto's van alle werken wisselen na enkele seconden in willekeurige volgorde van fotograferen.

Opening 7 december door gastspreker Harm Jan Buruma van de ANWB

De tentoonstellingscommissie is er weer in geslaagd van de indrukwekkende, vaak persoonlijke schilderijen en keramiek een mooie overzichtstentoonstelling te maken; maar liefst 53 kunstwerken, waarvan 8 kinderwerken. Ze inspireren de ene kijker voor het maken van nieuwe vakantieplannen, de ander gaat al kijkend  automatisch terug naar eigen herinneringen aan mooie plekjes of bijzondere indrukken van vakanties.

De nieuwe voorzitter van de tentoonstellingscommissie, Betty ten Tije, stelde zich voor en verwelkomde de vele aanwezigen, een zaal vol. In een persoonlijk verhaal ging ze terug naar haar kindertijd, toen in een vakantie met autopech hun gezin strandde op een jus-de-boule-terrein, waar de plaatselijke bevolking hen gastvrij ontving en hielp de tijd leuk door te komen, in afwachting van het auto-onderdeel uit Nederland.

Dat sloot mooi aan op de gastspreker Harm Jan Buruma van de ANWB, vakgebied illustraties. Hij ziet in de kunstwerken ook inspiratie voor de kijkers. Volgens Harm Jan geeft een vakantie even rust, tijd voor gezelligheid, anderen ontmoeten en in een andere omgeving even “resetten”, goed om daarna weer met nieuwe energie door te gaan. Echt Nederlands om vooraf al veel na te denken en te praten over vakantieplannen en erna om vakantie-ervaringen uit te wisselen.  Uiteraard schetste hij de veelzijdigheid van de ANWB, van vakantieboeking tot hulpdiensten. Ook over projecten voor duurzaamheid en respect voor natuur en cultuur, waarbij ook lokale ondernemers betrokken worden. De vraag die aan hulpdiensten ANWB het meest wordt gesteld is: "Onze routeplanner is stuk, weet u waar we zijn?"

Tot slot onthulde Harm Jan het schilderij van  Ton Taal dat in de voorafgaande werkbespreking van 17 november als winnaar werd gekozen. Titel van het schilderij  is ‘Atlantic night’.