folder Remigius
werken
pauzegesprek

Impressie bijzonder geslaagde verenigingsmiddag met werkbespreking, zondag 1 oktober 2017

“ Geïnspireerd en inspirerend“, dat was het verhaal van Remigius, de portretschilder die zondag 1 oktober het werk van onze leden kwam bespreken.
Remigius, bekend van “Sterren op het doek”, artikelen in ‘Palet en Atelier’, zijn portretlessen bij fa. Brugman en vanuit een atelier in de Scheveningse Jachthaven, lichtte vóór de pauze zijn eigen werk toe. Hij is zelf vooral geïnspireerd door kunstenaars van de “School of London” waaronder Lucian Freud.

Aan de hand van verschillende portretschilders liet hij zien welke hulpmiddelen zij gebruiken om de portretten mooi op het doek te krijgen, zoals onder meer: tekenen met behulp van ruitjes, projectie en spiegels, het stilzetten van een portret op de tv of laptop, overtrekken mbv grafietpapier.
Hij schildert eerst de grote vormen en gaat daarna verfijnen. Hij speelt graag met het materiaal.

Na de pauze besprak hij het meegebrachte werk en gaf daarbij ook aan welke criteria er zijn om kunst te beoordelen. Deze zijn deels subjectief en vaak cultuurbepaald, deels objectief. Zo noemt hij: schoonheid (symmetrie, harmonie, textuur, compositie, flow), vakmanschap (goed geschilderd maar ook goed ingelijst), betekenis (titel en omschrijving is ook belangrijk) en originaliteit (artist statement).

Bij de besproken werken had hij positieve woorden over de stofuitdrukking, huidtonen en op elkaar afgestemde harmonische kleuren door gebruik van een beperkt palet. Verbetering verwachtte hij door gebruik van een andere kleur passe partout, realiseren dat licht op het portret van boven komt, kleur van schaduw op huid anders is dan op kleding, oogwit niet wit maar grijsblauw en gebruik van atmosferisch perspectief. 

Remigius trok tot slot drie werken ter afbeelding in de nieuwsbrief/website: Riet van de Berg-Noordzee; Annet Zwetsloot-Lef , Riet te Winkel-Riet.

Een verenigingsmiddag als deze is een cadeau voor iedereen die schildert of keramiek maakt, dank aan Remigius.

 

Riet v.d. Berg

Riet v.d. Berg

Annette Zwetsloot

Annette Zwetsloot

Riet te Winkel

Riet te Winkel